Product toegevoegd aan jouw offerte. Ga naar de offerte pagina om jouw offerte aan te vragen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.
Van grafisch design naar koffie. Het is niet meteen een logische overstap. Toch is het wat er gebeurde bij Alacart Grafix, een grafisch bureau uit Oudenaarde dat gespecialiseerd is in het ontwerpen van verpakkingen, drukwerk, advertenties,… Kortom, alles wat gerelateerd is aan marketing.
Naast het leveren van deze diensten, wilden Hans en Dimitri, de zaakvoerders van Alacart Grafix, ook graag zelf een product op de markt brengen. Het toeval wil dat één van hun klanten, een kleine koffiebranderij, tijdelijk zijn activiteiten moest staken, waarop ze zonder aarzelen besloten een samenwerking aan te gaan om het koffiebedrijf verder te zetten. Na 2 jaar besloot de koffiebrander om zijn activiteiten in zijn koffiebranderij terug op te nemen en alleen verder te zetten. Daardoor bleven Hans en Dimitri achter met heel wat investeringen en een koffieshop, maar zonder koffie. Het was dan ook een logische keuze om hun verhaal in de wereld van de koffie verder te zetten, maar onder een andere naam. Het werd Alacart Koffies.
De koffiebonen kopen ze rechtstreeks aan bij kleinschalige koffieboeren. Ze focussen vooral op melanges en bieden slechts enkele single origin koffies aan die regelmatig veranderen naar gelang de kansen die zich voordoen. Het branden van de bonen besteden ze uit aan een externe koffiebranderij die de boontjes voor hen brandt volgens de regels van de kunst om tot een kwaliteitsvolle, aromatische koffie te komen. Dit betekent dat de bonen gebrand worden bij 180°C gedurende een 20-tal minuten in tegenstelling tot industriële koffies die gedurende 2 minuten aan 800 tot 1000°C blootgesteld worden.
“Het verschil zit hem in de smaak: industriële koffies smaken vooral bitter zonder veel bijkomende aroma’s terwijl bij het trage branden alle aroma’s behouden worden. Het is een beetje vergelijkbaar met het bakken van een biefstuk op de barbecue. Een te hoog vuur geeft een stuk vlees dat verbrand is langs de buitenkant en nog rauw is vanbinnen in tegenstelling tot een mooi gebruind stuk vlees dat nog mooi rosé is.”
Dimitri Schouppe
De koffieshop van Alacart Koffies bevindt zich in Oudenaarde, terwijl de maatschappelijk zetel in Herzele ligt. Zodoende is deze koffie helemaal thuis in de Vlaamse Ardennen.