Het Gavers Valeirke is een
bros boterkoekje dat in het leven geroepen werd door bakker Kris Demeyer. Anderhalf jaar aan experimenteren met verschillende recepten ging er aan vooraf om in 1994 tot het perfecte Gaverse koekje te komen. De smaakmakers werden uiteindelijk
amandelen, hazelnoten, citroenzeste en vanille. Hoewel hij uit sommige hoeken te horen kreeg dat zijn streekkoekje nooit stand zou houden, wordt het vandaag de dag nog steeds gebakken door zijn dochter Ineke. Meer nog, het koekje werd begin 2023
erkend als Vlaams traditioneel streekproduct.
Het Gavers Valeirke heeft een speciale vorm, namelijk die van het standbeeld van een Gentse krijger die op de markt van Gavere staat. Het standbeeld, ter herinnering aan de Slag bij Gavere in 1453, leek volgens de inwoners van Gavere als twee druppels water op de lokale schrijnwerker Valeir Stevens, waardoor het al snel de bijnaam “Valeir van de moart” kreeg. Valeir werd een heus begrip in Gavere en heeft ondertussen een koekje, pralines, thee en bier op zijn naam staan.
Meer over Bon Appetine |
Meer producten uit Gavere