Account

Je bent momenteel nog niet ingelogd.

Inloggen
  • Persoonlijke bezorgservice 30 km rond Herzele
  • Gratis bezorging vanaf €150,00
  • Gratis afhaling
  • Klaar binnen 2 dagen
Brouwerij-Cnudde
Brouwerij Cnudde is een verborgen pareltje in de Vlaamse Ardennen. Als een van de enige overgebleven brouwerijen brouwen ze nog steeds het Vlaams oud bruin of ook wel Oudenaards bruin genoemd, naar het belangrijkste productiecentrum. Het is een oud Belgisch biertype, ontstaan aan de linkeroever van de Schelde, waar traditioneel een verbod gold op het gebruik van hop bij het brouwen. Bij deze bieren ontstaat er tijdens het brouwen een melkzuurinfectie en de zurige smaak is heel duidelijk aanwezig.

De brouwerij werd opgestart in de 19de eeuw door de familie Meheus en kwam in 1919 in handen van de familie Cnudde. Hier begint een lange familiegeschiedenis, waarbij de brouwerij werd doorgegeven van vader op zoon. Momenteel is het de vierde generatie Cnuddes, Lieven, Steven en Pieter, die de traditie van het Oudenaards bruin nog steeds in ere houden. Ze brouwen slechts deeltijds en net voldoende om de inwoners van Eine te voorzien van Cnudde bier. ’s Morgens vroeg start Steven, na een uur of 2 vervoegt zijn oudste broer hem en de avondshift is voor de jongste.

“Tot de derde generatie was het bierbrouwen een broodwinning. Dat is nu voor ons een hobby en we houden de productie dan ook bewust heel kleinschalig. Drie keer per jaar brouwen we telkens 5.000 liter. Het bier wordt uitsluitend in het Oudenaardse verkocht en dan in Eine in het bijzonder. Brouwerij Cnudde leeft dus eigenlijk nog steeds dankzij het drankgebruik van de Einenaren.”
Lieven Cnudde

 Laatst bekeken producten