Chutney, wat is dat en waar eet je het bij?
Toen ik de chutney’s van Kattekwaad in onze webwinkel plaatste, wist ik niet zo goed wat te schrijven bij de beschrijving van de producten. Ik had er natuurlijk al wel van gehoord, maar ik wist niet wat een chutney precies was en nog minder wat je ermee kan doen. Wat opzoekwerk leerde mij dat chutney oorspronkelijk uit de Indiase en Pakistaanse keuken komt. En laat dat net een keuken zijn die ik totaal niet ken.

De basis van een chutney bestaat standaard uit een vruchtenpuree en daaraan worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn en ajuinen. Een chutney smaakt dus enerzijds zuur door de azijn, maar anderzijds ook zoet door de suiker uit de vruchten en de suiker die nog extra wordt toegevoegd. Sommige chutney’s zijn daarnaast ook pikant of pittig door de toegevoegde kruiden en specerijen. Een echt smaakbommetje dus!

Maar wat doe je daar dan mee? Met iets wat zowel zuur, als zoet, als pittig smaakt? Van de maakster van de chutney’s had ik wel enkele tips meegekregen, maar de mogelijkheden bleven wat te beperkt voor mij. Daarom lanceerde ik de vraag op Facebook: bij welk gerecht eet jij graag chutney?

Zelf kwam ik namelijk niet verder dan perenchutney bij een stukje jonge of belegen kaas of op een toastje met paté. Superlekker hoor, perenchutney is eerder zacht en zoet van smaak en past daarmee perfect bij kaas en paté. Maar er moeten toch meer mogelijkheden zijn dan dat? En wat dan met tomatenchutney of mangochutney? Met die laatste heb ik ooit eens muffins gebakken en dat was wel een succes. Maar daar stopt mijn ervaring met chutney dan ook weer.

Via mijn vraag op Facebook kreeg ik toch enkele interessante tips, waarvan ik er een paar al geprobeerd heb. Iemand liet mij weten dat mangochutney heel lekker is als saus op een huisgemaakte hamburger. Dus de eerstvolgende keer dat wij hamburgers aten, heb ik op die van mij (Wim durfde niet) tomatenchutney gedaan in plaats van de Andalouse saus die ik er normaal op doe. En ik moet zeggen, dat heeft mij enorm gesmaakt! Zeker een aanrader.Gewoon als dipsaus met tortilla chips werd ook aangeraden en inderdaad, als je houdt van de pure smaak van chutney is dat zeker een fijne manier om van chutney te genieten. Zelf was ik er iets minder voor te vinden omdat ik niet zo’n fan ben van het zure aspect van chutney. Tomatenchutney zou ook heel lekker zijn op vers gebakken focaccia, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Omdat het potje mangochutney dan toch open was en we nog wat lekkere Gemeldorpse kaas liggen hadden, heb ik dat ook maar eens geprobeerd. En alhoewel ik toch liever de perenchutney heb bij kaas, smaakte de mangochutney toch ook heel lekker!

Een van de grote voordelen van chutney is toch wel dat de saus voornamelijk bestaat uit groenten of fruit. Het is daarmee één van de gezondere opties op gebied van sauzen. Akkoord, er zit wel wat suiker in, maar op vlak van vetstoffen scoort hij wel heel goed. En zoals bij alles geldt natuurlijk: geniet met mate!

Ik blijf in elk geval uitkijken naar combinatiemogelijkheden, want deze chutney’s smaken zeker en vast naar meer.
    15-11-2020 22:52     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.