Wat een jaar!
“Wat een jaar! Gelukkig kunnen jullie altijd blijven genieten van onze mooie streek.”

Dat stond te lezen op de relatiegeschenken die we gemaakt hebben voor een bedrijf dat haar werknemers wou bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. En ze hadden overschot van gelijk. Wat een jaar was 2020!

Alleszins een zeer bewogen jaar voor De Streekboetiek, waarin we 353 bestellingen mochten noteren, 7019 producten verkochten en 547 geschenkpakketten maakten. Een jaar waarin we onze eindejaarspop-up van 2019 uitbouwden tot de mooie webwinkel die hij vandaag is, waarbij we vele fijne samenwerkingen mochten aangaan, nieuwe ideeën konden uitwerken en konden groeien, groeien en groeien. Zowel in assortiment, als in ervaring.

Ik had dit eerlijk gezegd niet verwacht. Althans niet zo snel, want je leest en hoort zo vaak dat een onderneming opbouwen langzaam gaat en tijd kost.

Hoewel het nu ook weer niet zó snel ging. Het idee van De Streekboetiek bestaat al sinds 2016, maar pas eind 2019 hebben we effectief de stap gewaagd. Er moest namelijk eerst nog een baby geboren worden, die ondertussen een flinke meid van 3,5 jaar geworden is. Ik heb ander werk gezocht, meer in de buurt en parttime, om tijd te hebben om De Streekboetiek op te bouwen. Er moesten producten gezocht worden, aangekocht worden, de website moest opgebouwd worden, het volledige concept moest uitgewerkt worden… En alles deed ik zelf, met de steun en hulp van Wim, mijn man.

Op mijn verjaardag, 28 maart, zouden we effectief van start gaan, maar corona stak een spaak in de wielen. Niet wetende wat er op ons af kwam, heb ik toen besloten om de opening uit te stellen. België ging volledig in lockdown, niemand wist wat ons overkwam, wat ons te wachten stond en wat de impact hiervan zou zijn. Maar door de sluiting van de niet-essentiële winkels, begonnen de mensen massaal online te bestellen. En ik deed mijn splinternieuwe webwinkel niet open. Achteraf bekeken niet de beste keuze, maar wist ik toen veel welke golf er over ons ging komen.

Grote opening zaterdag 4 april 2020Eva Van der Stockt#ikkoopinherzeleWim Bracke

“Koop lokaal” werd plots een veelgebruikte hashtag, lokale en kleine ondernemers kregen de hoofdrol en iedereen zocht zijn heil op het internet. Snel van start gaan was dus de boodschap en dat deden we dan een weekje later, op 4 april, nadat de eerste paniek wat was weggeëbd. En dat ging goed, heel goed zelfs. Bij elke nieuwe bestelling deed ik een vreugdedansje en dat doe ik nog steeds.

Het bleek al snel dat streekproducten een geliefd geschenkitem zijn en dat mijn geschenkverpakking zeer in de smaak viel. Vele mama’s kregen met moederdag een mooi geschenkpakket thuis bezorgd en heel wat papa’s hebben met vaderdag de Vlaamse Ardennen herontdekt in de vorm van streekbiertjes.

De zomer werd een ander verhaal. Het normale leven kwam beetje bij beetje weer op gang en de verkopen vielen wat stil. Door een toevallige ontmoeting en het feit dat we allemaal aangemoedigd werden om een staycation te doen in plaats van naar het buitenland te trekken, kwam ik op het idee om belevingspakketten te maken. Pakketten om niet alleen de Vlaamse Ardennen te proeven, maar ook om ze te beleven. Een combinatie van streekproducten met een fietstocht of wandelroute. In het begin was het aanbod heel beperkt en kwam het concept niet echt van de grond, maar ik bleef er in geloven en zocht verder naar activiteiten om het aanbod uit te breiden. En met succes, want tijdens de afgelopen feestdagen heb ik heel wat belevingspakketten mogen verpakken en bezorgen.

Wandelzoektochten Vlaamse ArdennenPaterroute Herzele - LierdePaterroute Herzele - LierdeLea Bracke

Vanaf de herfst kwam er weer wat leven in de brouwerij. Er kwamen weer regelmatig bestellingen binnen en er konden hier regelmatig vreugdedansjes geplaceerd worden. Zeker toen ook verschillende bedrijven hun weg naar ons vonden voor hun eindejaarsgeschenken. Het werd een heel drukke periode, met korte nachtjes en lange werkdagen. Maar ik heb zo veel mooie pakketten mogen maken, sommige ervan zijn zelfs vast in het assortiment opgenomen.

We kunnen kortom terugblikken op een fantastisch jaar voor De Streekboetiek. We werden uitgedaagd door Corona, maar we moeten een kat een kat noemen, Corona heeft ons ook keihard geholpen en in een serieuze stroomversnelling gebracht. Ook de steunmaatregelen en acties van de gemeente Herzele hebben ons een ferme duw in de rug gegeven.

En niet in het minst hebben jullie, onze klanten, geholpen om van 2020 een succes te maken. Het doet altijd zoveel plezier als een nieuwe klant zijn of haar weg vindt naar onze webwinkel of als iemand opnieuw een bestelling plaatst, als we complimentjes krijgen over de geschenkverpakking en de producten, als we bij het bezorgen van een bestelling een zakje kedjorkes krijgen (dat zijn lokale nieuwjaarskoekjes),… En gewoon, elke keer als we een vreugdedansje mogen plaatsen.

♡ Dank jullie wel voor dit fantastisch jaar! ♡
    17-01-2021 13:18     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Troncquo Bart -  17-01-2021

Goe bezig, schatjes xxx