De vinaigrette van mijn papa
Vorig weekend organiseerden we een familiebarbecue voor Lea haar 4de verjaardag. Het is een jaarlijkse traditie die we ondanks Corona nog geen enkele keer hebben moeten overslaan. De maatregelen van het moment lieten het gelukkig elke keer toe.⁠

Onze families weten dat als ze bij ons komen barbecueën, ze mogen rekenen op een drankenkaart met lokale aperitieven, biertjes, wijntjes en limonades, dat er op de BBQ enkel lokaal vlees ligt en dat ze zich tegoed kunnen doen aan een volledig huisgemaakt saladebuffet.⁠ Veel werk voor ons, maar ik ben er fier op dat onze barbecue zo veel mogelijk zelfgemaakt en lokaal gekocht is 😊 ⁠Eén van de onderdelen van het saladebuffet dat er jaarlijks bij is, is de vinaigrette van mijn papa. Of “t zier saaske” gelijk we thuis zeggen (even vertalen: het zure sausje). Een vinaigretje op basis van sla-olie en gewone azijn, maar met heel veel smaakmakers erbij. Toen ik in mijn Instagram stories vroeg of er interesse was in het recept, kreeg ik een 100%-tige JA!

Het originele recept dat mijn papa ooit voor mij opgeschreven heeft op zo’n klein vierkant notablaadje heb ik nog altijd. Snel genoteerd met zijn doktershandschrift, met de mosterd er nog tussen gekriebeld want die was hij vergeten 😊De benodigdheden:
sla-olie, azijn, een ajuintje, een lookteentje, mosterd, een heet peperke, sambal oelek, bieslook, peterselie en zout.

Hoe ga je te werk?
  1. Snipper een ajuintje en een teentje look fijn en doe het in een kommetje.
  2. Strooi hierover flinke snuif zout.
  3. Voeg olie en azijn toe in een verhouding 2/1.
  4. Roer hieronder een aantal koffielepels mosterd, afhankelijk van de soort mosterd die je gebruikt en hoe sterk je de mosterdsmaak wil hebben.
  5. Snipper een chilipepertje fijn en voeg dit toe.
  6. Roer er nog een beetje sambal oelek onder.
  7. Werk af met fijngesnipperde bieslook en peterselie.

Ik zet er expres geen hoeveelheden bij, want dit is iets wat je volledig naar eigen smaak moet doseren. Enkel de verhouding olie/azijn is belangrijk om een mooie vinaigrette te krijgen. Die is namelijk 2/3 olie op 1/3 azijn. Ook met de soort olie en azijn kan je spelen. Origineel is het recept met gewone sla-olie en gewone azijn, maar je kan ook een scheutje walnootolie van Notenboer Jo toevoegen of appelcider azijn van Brouwerij Gemeldorp gebruiken.

Het chilipepertje en de sambal oelek heb ik achterwege gelaten. In de plaats heb ik de Malicious Mojo saus van Saki’s Hot Sauce gebruikt om wat pit toe te voegen. De mosterd die ik gebruikte is de fijne mosterd van Kattekwaad Artisanale Lekkernijen.Zo maak ik van deze eenvoudige vinaigrette een vinaigrette op basis van lokale streekproducten, vol smaak en superlekker op de salade. En mijn papa die vraagt elk jaar heel verbaasd “Tiens, is dat mijn recept?” 😊
    16-07-2021 15:09     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.